Przejdź do głównej treści

Historia firmy

2024

Dokonujemy wielkich zmian we wrocławskim oddziale

Wrocławski oddział tworzymy z rozmachem. Podczas budowy stosujemy nowoczesne, energooszczędne rozwiązania zapewniające wydajność operacyjną na najwyższym poziomie. Magazyn jest jednym z najnowocześniejszych w Polsce, wykorzystuje ciekawe technologie, m.in. układ chłodniczy oparty na CO2 z odzyskiem ciepła oraz instalację wolną od freonu.

Wszystko to przekłada się bezpośrednio na korzyści dla naszych klientów. Jesteśmy w stanie zoptymalizować szybkość obsługi, jeszcze bardziej zadbać o jakość i świeżość produktów, a także poszerzyć dostępność asortymentu.

Aktualna powierzchnia magazynowa to aż 10 tys. m2 – jest to magazyn wysokiego składowania o pojemności 12 tys. palet. Dysponujemy 21 rampami i dwiema bramami poziomu 0. W nowym oddziale znalazło się również miejsce dla nowej siedziby Akademii Pizzy.

Dokonujemy wielkich zmian we wrocławskim oddziale

2023

Otwieramy się na nową lokalizację

Otwieramy kolejny oddział – tym razem w Nowym Targu. Stawiamy tu przede wszystkim na nowoczesne rozwiązania technologiczne i proekologiczne, jak chociażby rekuperacja – odzysk ciepła z instalacji, wykorzystany następnie do podgrzania gruntu pod posadzką mroźni.

Otwieramy się na nową lokalizację

2022

Akademie Bidfood i Fine Spoty

Już od ponad 14 lat wspieramy klientów Bidfood w prowadzeniu biznesu. Mając na uwadze zmieniające się realia branży gastronomicznej oraz wieloletnie doświadczenie w organizacji szkoleń dla szefów kuchni, managerów i restauratorów, oferujemy specjalistyczne doradztwo kulinarne i biznesowe w trzech obszarach: horeca (Akademia Bidfood), sushi i kuchnie azjatyckie (Akademia Orientu) oraz pizza i kuchnia śródziemnomorska (Akademia Pizzy). W ramach Akademii Bidfood oraz jej specjalizacji na terenie całej Polski organizujemy różnorodne spotkania kulinarne, podczas których wymienisz się doświadczeniami z profesjonalistami z branży horeca. W 2022 do życia powołane zostały Fine Spoty, czyli miejsca spotkań, studia kulinarne i salony z winem, stworzone dla entuzjastów wina i jedzenia – zarówno tych biznesowych jak i prywatnych. W Fine Spotach organizujemy szkolenia dla gastronomii w ramach Akademii Bidfood. Są to przede wszystkim kolacje, pokazy, degustacje oraz spotkania integracyjne.

Akademie Bidfood i Fine Spoty

2021

Wyjątkowy rok: świętujemy 30-lecie firmy

Minęły nam już trzy dekady biznesowej działalności. Dostarczamy setki produktów od polskich i zagranicznych dostawców klientom gastronomicznym w całej Polsce. I wspólnie zmieniamy oblicze polskiej gastronomii! Dla Twojej wygody poszerzyliśmy możliwości systemu do zamówień e-bidfood, z którego możesz korzystać również w aplikacji mobilnej na telefonie czy tablecie.

2020

Wspieramy polską gastronomię

Sytuacja krajowa i światowa wyzwoliła w całej branży chęć jeszcze szerszych działań. Wspieramy więc polską gastronomię, organizując festiwale kulinarne promujące zamawianie jedzenia bez pośredników, wydając e-booki o tym, jak dopasować biznes do nowych wymogów, zapraszając na darmowe szkolenia dla gastronomii, śledząc i promując trendy produktowe, które pomagają restauratorom poszerzyć grono swoich odbiorców.

2017-2019

Stawiamy na rozwój

Rośniemy w siłę! W 2017 r. otwieramy nową lokalizację oddziału Bidfood Farutex w Lublinie i nowe filie w Gorzowie Wielkopolskim i Nowym Sączu. Rok później wielką przeprowadzkę robi oddział w Poznaniu, a w 2019 r. otwieramy nową lokalizację Akademii Kulinarnej Kraków i filię Białystok.

Oddział Poznań

2016

Zmiana nazwy firmy na Bidfood Farutex

Nasza firma funkcjonująca wówczas pod nazwą Farutex Bidvest Polska zmienia swoją nazwę na Bidfood Farutex. Powodem jest podział spółki Bidvest, która wydziela ze swoich struktur spółkę Bidcorp (o nazwie handlowej Bidfood) skupiającą wiodących dystrybutorów i producentów żywności dla branży horeca ze świata. W tym samym roku otwieramy również Akademię Kulinarną Farutex w Łodzi.

2014

Uruchamiamy projekt E-Farutex.pl

Internetowy system zamówień dla branży horeca jest odpowiedzią na zachodzące na rynku zmiany – restauratorzy i szefowie kuchni korzystają z nowoczesnych kanałów komunikacji. Dzięki E-Farutex klienci mogą złożyć zamówienie o dowolnej porze, sprawdzić nowości, promocje, ceny oraz dostępność produktów. W tym samym roku powstają też filie Białystok i Bielsko-Biała.

2012

Otwierają się Akademie we Wrocławiu i Warszawie

Projekt Akademii Kulinarnej Farutex szybko się rozwija, dlatego we Wrocławiu i Warszawie powstają kolejne kuchnie pokazowe. Do grona partnerów Akademii dołączają kolejni dostawcy horeca. Farutex otwiera dwie nowe filie w Zakopanem i Rzeszowie.

2011

Powstaje Akademia Kulinarna

Projekt Premium Cook przeobraża się i zmienia nazwę na Akademia Kulinarna Farutex. Powstaje pierwsza pokazowa kuchnia i zarazem stacjonarna siedziba Akademii Kulinarnej Farutex w Krakowie. Szefowie kuchni w ramach Akademii organizują rozmowy o produktach dla gastronomii, testy i szkolenia również dla pracowników firmy – by poznawali trendy gastronomiczne, lepiej doradzali klientom i wspomagali ich w codziennym doborze asortymentu.

2009

Współpraca z Bidvest

W sierpniu Farutex dołącza do międzynarodowej grupy Bidvest zajmującej się handlem, usługami i dystrybucją. To ważny element budowy oferty Farutex – rozpoczynamy m.in. współpracę z dostawcami włoskimi i azjatyckimi. W tym roku otwieramy również swój oddział w Łodzi.

2008

Powołanie zespołu doradców kulinarnych Premium Cook

To prawdziwy krok milowy. Jako pierwszy dostawca dla gastronomii powołujemy grupę profesjonalnych doradców kulinarnych, którą tworzą doświadczeni kucharze. Doradcy podczas pokazów u klientów czy branżowych wydarzeń i warsztatów na terenie całego kraju prezentują ofertę Farutex, prowadzą prezentacje live-cooking, zajmują się fachowymi szkoleniami dla gastronomii.

2006-2008

Mury pną się do góry!

Nasza determinacja przynosi swoje owoce: firma mocno się rozrasta, docierając do kolejnych miast i budując nowe lokalizacje. W 2006 r. otwieramy oddział w Krakowie, w 2007 r. oddziały w Lublinie i Bydgoszczy, a rok później filię w Kłodzku. W 2008 r. produkty dla gastronomii dostarczamy ponad setką samochodów dostawczych. Zatrudniamy już 330 pracowników!

2005

Drugi inwestor JP Morgan

Dotychczasowy inwestor BHJ Group zawiera porozumienie z trzema wyspecjalizowanymi spółkami inwestycyjnymi, m.in. JP Morgan Partners. Cel: stworzyć jeden, silny organizm zajmujący się zaopatrzeniem gastronomii w Europie Środkowej i Wschodniej. Nowi inwestorzy doceniają wieloletnie doświadczenie i innowacyjność firmy.

2002

Pierwszy inwestor BHJ Group

Farutex zyskuje pierwszego inwestora. Część udziałów przejmuje duńska firma Danexport AS, która wchodzi w skład koncernu BHJ Group. Jesteśmy docenieni za sukces rynkowy: w ciągu 11 lat stworzyliśmy profesjonalny serwis gastronomiczny. Dla Farutex otwiera się nowa droga do dynamicznego rozwoju. W tym roku powstają też oddziały w Gdańsku, Będzinie, Poznaniu i Warszawie.

1993-2002

Otwarcie kolejnych oddziałów Farutex w Polsce

Pierwsze lata upływają na stabilnym wzroście i zwiększaniu dotarcia do coraz szerszego grona klientów. W 1993 r. Farutex Sp. z o.o. otwiera oddział w Zielonej Górze, w 1996 r. w Legnicy, zaś w 1997 r. we Wrocławiu. Gdy obchodzimy jubileusz 10-lecia, w budowie są kolejne 4 oddziały.

1991

Powstaje Farutex Sp. z o.o.

Firmę zakłada trzech przyjaciół z Akademii Rolniczej w Szczecinie. Jarosław Turkowiak, Paweł Świechowicz i Jarosław Ruciński postanawiają zająć się zaopatrzeniem gastronomii. Pierwszy oddział Farutex otwierają w Szczecinie. Od początku zakładają, że będą dystrybuować produkty z całego świata. Wówczas nie wiedzą jeszcze, na jak szeroką skalę...

E-BidfoodAkademia BidfoodNewsletter
Bidfood Farutex
Zamknij
Komunikat
Zamknij
Bidfood Farutex nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu