Rozpoczęliśmy współpracę z Petra Molino Quaglia – włoską firmą produkującą oryginalne mąki do pizzy. Razem będziemy rozwijać współczesną kulturę jedzenia i tworzenia pizzy w Polsce. Pierwszym wspólnym wydarzeniem były warsztaty online na temat włoskiej pizzy.
Wspólnie z Università della Pizza, czyli projektem szkoleniowo-doradczym Petry, zorganizowaliśmy warsztaty z wykorzystania mąk włoskiej marki do różnego rodzaju pizzy i innych wypieków. Wykładowcy i praktycy tej szkoły przybliżyli technologię wykorzystywaną do produkcji mąki. Dali kilka porad, jak dobrać odpowiednią mąkę i proporcję składników do rodzaju przygotowywanej pizzy oraz jak wydobyć potencjał różnych mąk.
Łącznie odbyły się trzy wirtualne spotkania:
- 24 lutego 2021 – temat: pizza neapolitańska
- 3 marca 2021 – temat: pizza rzymska
- 10 marca 2021 – temat: pizza nowoczesna / klasyczna