16 maja 2023 r. w Akademii Bidfood w Łodzi odbyło się spotkanie z wyjątkowym gościem, francuskim mistrzem rzemiosła w dziedzinie piekarnictwa – Frédérikiem Lalosem. Na pokaz przybyli goście z całej Polski: właściciele piekarni, szefowie kuchni i kadra managerska hoteli.
Pokaz został zorganizowany we współpracy z firmą Le Duff, właścicielem marki Bridor, oferującej pieczywo, w którym tradycja, nowoczesne techniki, lokalność, jak i globalność, a także różnorodne przepisy przenikają się i tworzone są na nowo, aby dostosować się do życzeń konsumentów.
Mistrz Frédéric Lalos wskazał, co wyróżnia autentyczne pieczywo rzemieślnicze i zdradził tajniki jego powstawania. Rygorystyczne podejście do selekcji mąk, użycie doskonałego zakwasu, czas podarowany ciastu, by mogło niespiesznie odpoczywać, proces wypiekania – w sztuce kreowania pieczywa premium, każdy z tych elementów jest na wagę złota, o czym mogli się przekonać zgromadzeni na pokazie goście. Dodatkowo, specjalnie na to spotkanie, szefowie kuchni Akademii Bidfood – Paweł Fajfrowski i Grzegorz Dawidziuk – przygotowali dla uczestników poczęstunek, pokazując, że pieczywo Bridor doskonale komponuje się z wieloma daniami.
Zadowolenie gości, ich zaciekawienie tematem i liczne pytania to dowód, że branża horeca potrzebuje spotkań z inspirującymi ludźmi ze świata gastronomii.
„Nie spodziewałem się takiej skali spotkania oraz samej marki. Nawet nie podejrzewałem, że pieczywo mrożone może tak smakować. Niesamowity zapach, smak, chrupkość – myślę, że pieczywa tworzone przez marką Bridor we współpracy z Frédérikiem Lalosem, mogą się równać z tymi wypiekanymi w piekarniach. Powiem więcej, myślę, że pieczywo rzemieślnicze marki Bridor przewyższa jakością wiele produktów z piekarni. Taki chleb z figą na przykład – genialny! To niesamowite, jak wiele można wyciągnąć z takiego pokazu. Mistrz Lalos to człowiek z ogromnym doświadczeniem, wewnętrzną mądrością, a przy tym pełen pokory, skromny. Świetnie przekazał nam swoją niesamowitą wiedzę. Wychodzę zarażony pasją do piekarnictwa. Teraz wiem, że istnieje wspaniała alternatywa dla wypieku w hotelowej restauracji. Alternatywa, która nie tylko nie zawiedzie naszych gości, ale z pewnością ich zachwyci” – tak po pokazie wypowiadał się jeden z uczestników, Paweł Chlebda, zastępca szefa kuchni w Garden Square Hotel.
Frédéric Lalos – pasjonat, piekarz, francuski mistrz rzemiosła hołdujący tradycji, artysta, specjalizujący się w kreowaniu autentycznego pieczywa rzemieślniczego, autor książki „La boulangerie” („Piekarnictwo”). W wieku 26 lat otrzymał prestiżowy tytuł Meilleur Ouvrier de France (MOF) potwierdzający jego mistrzostwo w rzemiośle piekarniczym. Dzięki swojej wytrwałości i zamiłowaniu do perfekcji, pracował dla najbardziej prestiżowych zakładów we Francji, m.in. legendarnego Lenôtre. Umiłowaniem jakości i konsekwencją przywrócił chwałę „Boulangerie Française”. W 2010 r. nawiązał współpracę z marką Bridor, przenosząc do dzisiejszych czasów dawne, absolutnie wyjątkowe, wręcz szlachetne pieczywa, które kryją w sobie niespotykany już dziś kunszt.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia.