Cudowni goście z całej Polski, nasi wspaniali partnerzy z Włoch, szefowie kuchni Akademii Bidfood, wyjątkowy pokaz Antonio Pappalardo, wyśmienite menu degustacyjne, dwa dni niezapomnianych spotkań, a przede wszystkim nowoczesne, specjalistyczne wnętrze wyposażone w profesjonalne sprzęty. Tak w skrócie można opisać otwarcie nowej Akademii Pizzy we Wrocławiu.
10 i 11 kwietnia uroczyście otworzyliśmy naszą Akademię Pizzy, która mieści się przy wrocławskim oddziale Bidfood. To miejsce stworzone specjalnie dla naszych klientów. Przytulne, ciepłe wnętrze zostało podzielone na część kuchenną oraz gościnną. Na miejscu znajdują się profesjonalne piece do wypieku (Scugnizzo Napoletano SCN-6 oraz OEM Supertop 635 L), krajalnica Berkel Volano B114, linia kuchenna marki Mareno, ekspres do kawy Sanremo, a także wyspa warsztatowa do pracy nad idealnym ciastem. Otwieramy drzwi dla wszystkich, którzy chcą zgłębić tajniki przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy i nie tylko! Jak mówi Patryk Bujacz, manager Pinia Food, czyli projektu poświęconego kuchni śródziemnomorskiej w Bidfood – Chcieliśmy stworzyć miejsce spotkań dla przedstawicieli włoskiej kuchni, gdzie restauratorzy będą mogli wymienić się doświadczeniami, a dwudniowy event otwarcia jest pierwszym z wielu tego typu. Zależało nam na tym, aby klienci Bidfood znaleźli tutaj inspiracje, wiedzę oraz najnowsze trendy.
Przez dwa dni mieliśmy zaszczyt gościć klientów z całej Polski. Wydarzenie to zgromadziło liczne grono pasjonatów kuchni włoskiej, a atmosferę tego wyjątkowego spotkania podkreślały prezentacje i pokazy kulinarne na najwyższym poziomie.
Nasz gość specjalny z Włoch, Antonio Pappalardo, zaprezentował mistrzowski pokaz wypieku pizzy gourmet, zachwycając wszystkich uczestników swoją wiedzą i umiejętnościami. Doświadczony i wybitny pizzaiolo, zdobywca wielu nagród i wyróżnień, właściciel pizzerii La Cascina dei Sapori oraz Inedito podzielił się z nami tajnikami swojej pracy. - Myślę, że Akademia Pizzy taka jak ta we Wrocławiu, to wielka szansa dla pizzaioli w Polsce, szczególnie dla tych, którzy już są związani z tym światem. – powiedział Antonio, podsumowując otwarcie Akademii.
Wydarzenie zyskało dodatkowy prestiż dzięki udziałowi tak znaczących postaci branży jak Giovanni Marchetto z firmy Petra, Benedetta Morani z DAC oraz Rosania Nappi z Formalactis, którzy podzielili się swoim doświadczeniem i nowinkami z rynku włoskich produktów.
Podczas dwudniowego eventu prezentowane były także wyselekcjonowane produkty i wina, które idealnie komponowały się z menu przygotowanym przez naszych szefów kuchni. Doradca kulinarny ds. kuchni śródziemnomorskiej i certyfikowany pizzaiolo AVPN, Tomasz Apanasewicz, wraz z szefem kuchni Akademii Orientu Grzegorzem Dawidziukiem oraz specjalistami ds. rozwoju rynku Pinia Food - Michałem Szubą i Michałem Peppasem, zapewnili niezapomniane doznania kulinarne.
Specjaliści z Fine Wine dopełnili całość, przygotowując dla gości wyjątkowe koktajle, zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe, będące doskonałym uzupełnieniem degustowanych dań.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność i wspólne celebrowanie tego ważnego momentu. Akademia Pizzy już teraz zaprasza na kolejne kursy i warsztaty, które z pewnością zaspokoją apetyty zarówno początkujących, jak i zaawansowanych miłośników pizzy.