Wiele miesięcy przygotowań dało wspaniałe owoce: 3 złote, 1 srebrny i 3 brązowe medale, a także 6 medali doskonałości. Oto chlubny wynik polskiej ekipy. Jesteśmy bardzo dumni, że mamy tak zdolnych młodych profesjonalistów, dzięki którym Polska błyszczy wysokim poziomem umiejętności zawodowych.
W organizowanych podczas EuroSkills 2023 konkursach, brali udział wspierani przez nas uczestnicy. Pomagaliśmy im w codziennej pracy, dostarczając produkty, udostępniając studia kulinarne, dzieląc się wiedzą i doświadczeniem. Janusz Perucki (zawodnik w konkurencji gotowanie), przyrządził francuską zupę rybną Bouillabaisse, nowoczesną wersję hiszpańskiej tortilli, francuskie cromesquis, deser z selera, pieprzu i mięty, deser wegański z cytryną i pomarańczami oraz wellington z dziczyzną. Rewelacyjnie zaprezentowali się również pozostali nasi zawodnicy w konkurencjach serwis restauracyjny – Łukasz Kobylecki, cukiernictwo - Patrycja Mrożek oraz piekarnictwo - Paulina Niedźwiecka.
Dodatkowo, podczas 3-dniowego konkursu, odwiedzający miasteczko EuroSkills na terenie Amber Expo oraz Stadionu Polsat Plus Arena w Gdańsku, mogli skorzystać z przygotowanego przez Bidfood Farutex stoiska Try a Skill, gdzie testowali swoje zmysły, rozpoznając produkty spożywcze po dotyku i zapachu, umieszczali potrawy na mapie świata.
Wiemy, że młodzi ludzie są motorem postępu, naszą nadzieją na przyszłość. To dlatego tak chętnie inwestujemy w ich rozwój.
Relację z wydarzenia można zobaczyć poniżej: